05.12.2016 15:54

Príznaky nedostatku horčíka a jeho diagnóza

Západná populácia trpí permanentným nedostatkom horčíka (Mg) napriek tomu, že ide o jednu z najdôležitejších minerálií, ktorá zohráva mimoriadne zložitú úlohu pri funkcii ľudského organizmu.

Nedostatok horčíka mnoho krát chybne diagnostikujú, pretože sa neprejavuje v krvnom rozbore, lebo horčík, z celkových zásob organizmu, v krvi je len 1%.

Väčšina lekárov a laboratórií ani nesleduje štatút horčíka pri krvnom rozbore. Preto veľká väčšina lekárov ani nevie, keď pacient trpí nedostatkom horčíka, aj keď vyšetrenia ukázali, že väčšina Američanov trpí nedostatkom horčíka.

Zvážme vyhlásenie Dr. Normana Shealy-ho, podľa ktorého „ Všetky známe choroby sú spojené s nedostatkom horčíka“ resp. „že horčík je v najkritickejšej miere potrebná minerálna látka pre elektrickú stabilitu každej bunky organizmu. Nedostatok horčíka môže byť zodpovedná za viac chorôb, ako akákoľvek iná živina.“

Pravda odhalená pričinením Dr. Shealy-ho, odhaľuje zívajúcu priepasť v modernej medicíne, ktorá vysvetlí veľa vecí v súvislosti s iatrogénym (vzniknutý poškodením pacienta zdravotníckym pracovníkom ) úmrtím a chorobami. Pretože nedostatok horčíka obyčajne prehliadnu, viac miliónov Američanov trpí nezmyselne, alebo na ošetrenie príznakov používajú drahé lieky, pričom by sa mohli vyliečiť jednoduchým doplnením horčíka.

Pretože západná medicína to nerobí, preto my sami musíme spoznať príznaky nedostatku horčíka. Ide tu vlastne o podstatne slabší pocit od pocitu hladu a alebo smädu, ale môže byť k nim podobná. Aj keď v takom svete, kde ani lekári ani pacienti nevenujú veľa pozornosti na pocit smädu a na otázku dôležitosti hydratácie, nie je veľa nádeje k tomu, že veľa z nás bude vedieť spoznať pocit hladu a smädu na horčík, čo je prejavom dramatického nedostatku horčíka.

Len málo ľudí si uvedomuje, že akú obrovskú úlohu zohráva horčík v našom organizme. Horčík je ďaleko najdôležitejšia minerálna látka nášho tela. Po vode, kyslíka a po elementárnych potravinách, horčík môže byť najdôležitejší prvok, ktorý potrebuje naše telo: je nepostrádateľný, a napriek tomu je ledva známy. Je dôležitejší ako vápnik, draslík alebo sodík, a všetky tri reguluje horčík. Každý deň, milióny ľudí trpí nedostatkom horčíka bez toho, aby o tom vedeli.

V skutočnosti medzi pocitom smädu, a nedostatkom elektrolytu, je súvislosť. Pamätám sa, niekto sa ma spýtal: „Prečo som smädný a dehydrovaný, keď pijem toľko veľa vody?“ Smäd môže znamenať nie len nedostatok vody, ale tiež to, že niekto nedostáva dostatok živín a elektrolytu. Horčík, draslík, hydrogénuhličitan sodný, chlorid, sodík je zopár základných príkladov, a to je jeden z dôvodov, prečo je chlorid horečnatý tak užitočný.

V tých rokoch, keď lekári hovorili svojím pacientom, že „to všetko jestvuje len vo vašich hlavách“, no, v tých časoch sa preukázala neznalosť lekárskej profesie. Trpieť nedostatkom horčíka, je tak či inak, utrpenie. Ešte aj nadšenému športovcovi, u ktorého klesá atletický výkon, nedostatok horčíka narušuje spánok, hladinu stresového zázemia, a rad ďalších vecí, ktoré vplýva na kvalitu života. Lekári používajú nevhodné testy na zistenie hladiny horčíka, lebo testy krvným rozborom len skresľujú obraz.

Príznaky nedostatku horčíka
Počiatočné príznaky z nedostatku, sú mierne, a kvôli tomu, že najviac horčíka sa uskladňuje v tkanivách, prvé príznaky môžu byť kŕče v nohách, bolesť nohy alebo svalové kontrakcie.

Rôzne iné prvotné príznaky môžu byť aj napr. strata chuti do jedla, vracanie, únava a slabosť. Ako sa nedostatok horčíka zhoršuje, prejavujú sa: – necitlivosť, záchvaty, zmeny osobnosti, abnormálny srdcový rytmus, a koronárny arteriálny (tepnový) kŕč.

Úplný a obsiahly popis nedostatku horčíka pekne spracoval Dr. Sidney Baker, v jednom svojom čerstvom článku. “Nedostatok horčíka v podstate vplýva na všetky orgánové systémy. Pokiaľ ide o svalstvo, môžeme pociťovať zášklby, kŕče, svalové napätie, bolesti svalu, bolesti chrbta, bolesti krku a hlavy, a dysfunkciu čeľustného kĺbu. Okrem toho môžeme spozorovať tlaky na hrudi, alebo podivný pocit toho, že nemôžeme sa zhlboka nadýchnuť. Sú chvíle, keď človek veľa vzdychá.“

Príznaky z nedostatočnej kontrakcie hladkých svalov môžu byť zápcha; kŕče močových ciest a menštruačné kŕče; ťažké hltanie alebo permanentný pocit knedlíka v hrdle, čo provokuje predovšetkým konzumácia čokolády; senzibilita na svetlo, obzvlášť ťažké prispôsobenie sa oslepujúcim reflektorov blížiaceho sa auta, bez toho, že by sme trpeli nejakou očnou chorobou; citlivosť na silné zvuky, ktorý zapríčiňuje napnutie svalu stapiendus.

Pokračujúc v deficite horčíkom: silne ovplyvňuje centrálny nervový systém, jeho prejavom môže byť nespavosť, úzkosť, hyperaktivita, neustály pohyb sprevádzaný nepokojom, záchvaty paniky, agorafóbia (chorobný strach z veľkého priestranstva alebo davu), a predmenštruačná podráždenosť. Príznaky týkajúce sa periférneho nervového systému patria: necitlivosť, tŕpnutosť a ďalšie abnormálne pocity, mimovoľné pohyby a vibrácie. ”

„Medzi srdcovo cievne príznaky môžeme zaradiť rýchlu srdcovú frekvenciu, arytmiu, angínu pectoris ktorú môžeme ďakovať kŕčom koronárnych artérií , vysoký krvný tlak, a mitrálny prolapsus (týkajúci sa srdcovej chlopne, jej pokles či vystúpenie orgánu). Máme si uvedomiť, že aj keď mnohé z nich sa prejavujú spoločne, nie je nutné, aby pri predpokladanom nedostatku horčíka, všetky symptómy sa prejavili spoločne. Napríklad s mitrálnym prolapsom je zvyčajne spojené búšenie srdca, úzkostlivosť, záchvaty paniky, a predmenštruačný syndróm. Ľudia s nedostatkom horčíka často sa zdajú byť „napätí“. Medzi ďalšie všeobecné príznaky patrí chuť jesť soľ a sacharidy, intolerancia sacharidov (najmä čokolády) ako aj citlivosť pŕs. ”

Horčík potrebuje každá naša bunka, vrátane mozgových buniek. Je jeden z hlavných minerálov, ktorého suplementácia (dodanie) je nutná, lebo zohráva nepostrádateľnú úlohu vo funkcii u stoviek enzýmov, počnúc metabolizmom buniek, cez syntézu proteínov, a spotrebe tukov a uhľohydrátov, prakticky vo všetkom. Horčík je potrebný nie len pre tvorbu špecifických detoxikačných enzýmov , ale aj k tvorbe energie pre detoxikáciu buniek.

Hlavné dôvody, kvôli čomu lekári ročne predpisujú viac miliónov receptov na upokojenie, je nervozita a podráždenie, čo je dôsledok stravovania chudobné na horčík. Ľudia s miernymi príznakmi nedostatku horčíka sú podráždení, nervózni, citliví na hluk, ľahko sa stanú nervózni, sú úzkostliví nepriateľskí. Keď príznaky z nedostatku sú závažné a dlhotrvajúce, potom môže dôjsť k trhaniu, trasu, nepravidelným srdcovým tepom, nespavosti, svalovej slabosti, nervozite, a tvorbe kŕčov nôh a dolných končatín.

V prípade závažného nedostatku horčíka, mozog je obzvlášť postihnutý. Nejasné myslenie, zmätenosť, orientačná dispozícia, expresná depresia a dokonca aj hrozivé halucinácie delírium tremensu (blúznenie), sú z veľkej časti dôsledkom nedostatku tejto živiny, a príznaky zmiznú, keď sa podáva horčík.

Pretože v prípade nedostatočného príjmu horčíka močom stratíme veľa vápnika , nedostatok tejto živiny je nepriamo zodpovedný za častý kaz zubov, za nedostatočný vývoj kostí, za osteoporózu, a za pomalé hojenie zlomenín kostí. Horčík, spolu s vitamínom-B6 (pyridoxín), pomáha znižovať a rozpustiť obličkové kamene fosforečnanu vápenatého.

Pri inzulínovej rezistencii môže hrať rolu horčíkový faktor. Spoločné príznaky sklerózy multiplex (SM) a nedostatku horčíka sú kŕče, slabosť, tras, strata svalovej hmoty, neschopnosť ovládania močového mechúra, nystagmus (zášklby, tras očí), strata sluchu, a osteoporóza. V okruhu SM choroby je častejšia epilepsia, ktorú dávajú do súvislosti aj s nedostatkom horčíka.

Ďalší užitočný zoznam upozorňujúci na prvé príznaky:
• Fyzická a mentálna únava
• Dlhodobejšie šklby pod okom
• Napätie v hornej časti chrbta, ramien a šije
• Bolesti hlavy
• Zadržiavanie premenštruačnej tekutiny a / alebo citlivosť prsníkov

Potenciálne prejavy nedostatku horčíka:
• Nízka hladina energie
• Únava
• Slabosť
• Zmätenosť
• Nervozita
• Úzkosť
• Iritabilita
• Kŕče a hysterické záchvaty
• Zlé trávenie
• PMS a hormonálne nevyrovnanosti (PMS Premenstruační syndrom, zvaný premenstruační stres)
• Neschopnosť spať
• Napnuté svaly, kŕče
• Vápenatenie orgánov
• Oslabenie kostí
• Abnormálna arytmia srdca
Závažný nedostatok horčíka môže mať za následok nízku hladinu vápnika a draslíka v krvi. Hladina horčíka v noci poklesne, čo vedie k nedostatočným spánkovým cyklom REM ((Rapid Eye Movement – skratka označujúca plytký spánok). Bolesti hlavy, hmlisté videnie, únava, afta, a úzkosť je taktiež ranným prejavom nedostatku horčíka.

Často počujeme, že ischemická choroba srdca je zdravotným problémom číslo jedna našej krajiny, že vysoký krvný tlak „ je tichý zabijak“, a že ako ničí životy stále viac a viac ľuďom cukrovka, Alzheimerova choroba, a rad mnohých rôznych chronických chorôb.

Závažné príznaky nedostatku horčíka:
• Extrémny smäd
• Extrémny hlad
• Časté močenie
• Pomalé hojenie rán
• Suchá pokožka a jej svrbenie
• Nevysvetliteľný úbytok hmotnosti
• Rozmaznané videnie, meniace sa zo dňa na deň
• Neobvyklá únava alebo ospalosť
• Tŕpnutie alebo necitlivosť ruky alebo nohy
• Kontinuálne alebo opakujúce sa plesňové infekcie kože, ďasien-, močového mechúra alebo vaginálna plesňová infekcia

Ale zastavme sa na chvíľu! Nie sú to náhodou symptómy cukrovky? Veľa ľudí, zhruba 5 rokov, má tzv. latentnú cukrovku ešte pred tým, než by sa prejavili závažné prípady. Dovtedy sa už vyvinie inzulínová rezistencii a dôsledkom nedostatku horčíka, čoraz viacej sa zhoršujúci zrak-, obličky , alebo sa poškodia nervy. Prihodíme na to ešte trochu arzénu a ortuti, a hneď je hotový chorobný stav, ktorý sa nazýva diabetes.

Nedostatok horčíka je synonymum (súznačné slovo) s cukrovkou, a je koreňom takmer všetkých srdcových a cievnych problémov.

Nedostatok horčíka je predzvesťou cukrovky a choroby srdca; chorí na diabetes potrebujú viac horčíka, lebo stratia viac ako iní ľudia. Januárové vydanie Diabetes Care v roku 2006 zverejnila správu dvoch nových štúdií ktoré preukázali, že – ako u mužov tak aj u žien – najviac horčíka konzumujúci jedinci majú najmenej pravdepodobný výskyt cukrovky II.-ho typu.

K dnešnému dňu skúmalo priamo, len veľmi málo veľkých štúdií, dlhodobý efekt diétneho horčíka na diabetes. Pracovník, Dr. Simin Liu z Harvard Medical School a School of Public Health in Boston hovorí: „Naše výskumy poskytujú priamy dôkaz k tomu, že väčší príjem horčíka môže znamenať dlhodobý pokles rizík a ochranný faktor.“ https://people.healthsciences.ucla.edu/institution/personnel?personnel_id=258109

Smäd, prevádzajúci diabetes, je odozvou organizmu na nadmerné močenie. Nadmerné močenie je pokus organizmu, aby sa zbavil extra množstva glukózy obiehajúce v krvi, a nadmerné močenie spôsobuje smäd. Musíme prešetriť, že čo spôsobuje túto nadmernú disharmóniu. Organizmus, kvôli inzulínovej rezistencii sa musí zbaviť glukózy. Túto rezistenciu priamo podporuje nedostatok horčíka, dôsledkom čoho tkanivá pod toxických vplyvov, budú ešte viac poškodené.

Keď cukrovkári majú príliš vysokú hladinu cukru v krvi, organizmus vyrába „ketóny“, ktoré sú vedľajším produktom lipolýzy (štiepenie tukov). Tieto ketóny spôsobujú „acidózu“ krvi, čo vedie k Diabetickej Ketoacidóze (DKA). Je to veľmi nebezpečný stav, čo môže viesť ku kóme a smrti. DKA je častou diagnózou pri cukrovke I.-ho typu.

Perorálne užívanie horčíka znižuje erytrocytickú dehydratáciu ( dehydratácia červených krviniek). Všeobecne platí, že optimálna rovnováha elektrolytov je potrebná na udržanie k čo naj optimálnej hydratácie. Diabetický smäd sa špecificky vytvorí dôsledkom nedostatku horčíka, a v bunkách nastane relatívna prevaha vápnika. Vtedy už aj voda – čo je naším najzákladnejší výživným elementom – len ťažko nájde pre seba cestu vo vnútri bunky, a čoraz väčšie množstvo opúšťa organizmus cez obličky.

Autizmus a nedostatok horčíka 
Keď u detí čelíme palete porúch autizmu a iným neurologickým poruchám, je dôležité poznať príznaky nedostatku horčíka: dieťa je nepokojné, nie je schopné zostať na jednom mieste, hojdá vlastným telom, škrípe zubami, čká, je citlivé na hluk, ne je schopné venovať pozornosť dlhšiu dobu, majú nízke úrovne koncentrácie, sú podráždené, agresívne, explozívne, ľahko stresujú. U detí v dnešnej dobe aj z viacerých dôvodov musíme predpokladať vážny nedostatok horčíka.
1. Potraviny, ktoré v súčasnosti konzumujeme, obsahujú veľmi málo horčíka, pretože, ako uvidíme ďalej, obsah minerálov potravín vykazuje ich alarmujúci pokles.
2. Veľa detí konzumuje vysoko spracované nezdravé(smeť) potraviny, ktorá nedodáva telu žiadne skutočné živiny.
3. Vstrebávanie živín u detí – autistov nie je efektívne, ani vtedy, ak tie sú prítomné v črevách. Vstrebávanie horčíka je závislé od stavu črevnej flóry, ktorá u autistov je kvôli iritability črevnej flóry a prepúšťania čriev, veľmi nízke.
4. Lekármi odporúčané perorálne podávanie horčíka sa špatne vstrebáva, pretože nie sú v správnej forme, a pretože horčík zvyčajne nie je ľahké podávať orálne. Skoro každý liek nebezpečne silno vnucuje hladinu horčíka do nižšej zóny, a chirurgické zákroky bez doplnenia horčíka, sú oveľa nebezpečnejšie ako tie, ktoré sa robia doplnením horčíka.

https://www.greenmedinfo.com/blog/magnesium-deficiency-symptoms-and-diagnosis

—————

Späť


Kontakt



+421 944 979 141